Föräldrar är värdelösa testläsare! Eller?

 

Efter att nyss ha kommit hem efter att ha ställt frågor om min bok till min pappa och efter att ha gjort samma sak med min mamma för någon vecka sedan måste jag faktiskt säga att de var långt ifrån värdelösa – snarare väldigt givande!

En del av er kommer säkert att tveka på mitt svar trots att jag nu känner mig så säker på det men förstå mig rätt. Jag vet att om jag skulle frågat mina föräldrar om min bok är bra eller dålig så skulle svaret högst troligt vara färgat då det ju faktiskt är mina föräldrar som ger mig omdömet. I den konkreta frågan anser jag fortfarande att jag skulle behöva mer neutrala testläsare för att riktigt kunna ta åt mig av betyget som jag får. Men det betyder inte att de inte kan bidra!

Efter att ha utformat en smart (väldigt lång) frågemall med noggrant utvald turordning på frågorna har jag nämligen lärt mig väldigt mycket om vad läsarna faktiskt ser framför sig och upplever när de läser min bok genom att sedan ställa frågorna till mina föräldrar. På så sätt får jag också möjligheten att lista ut vad jag behöver jobba med i texten och vad manuset saknar för att upplevelsen ska bli komplett. Flera av sakerna hade jag funderat på tidigare och varit nära på att ändra eller justera ett antal gånger men inte förrän jag hörde hur just de partierna tolkades av en läsare fick jag verklig klarhet i hur jag skulle kunna ändra texten för att göra den bättre.

Så till er som tvekar på använda närstående som testläsare – tveka inte! Det kan ge mer än du tror.

Se dock till att utforma en bra frågemall och analysera sedan svaren noggrant och försök avgöra enligt bästa förmåga vad svaren som du får egentligen betyder. Nedan finner ni 3 exempel på frågor tagna från min egen frågemall samt vad just de frågorna kan vara bra för som tips till er som själva skriver:

  • Vilka karaktärer kan du nämna vid namn? – Markerar troligtvis vilka karaktärer som fångar läsarens uppmärksamhet bäst, vilka karaktärer man kommer ihåg men vars namn läsaren har svårt att lägga på minnet och vilka karaktärer som kanske borde plockas bort alternativt förstärkas.

  • Hur upplever du person X? – Ger en inblick i hur din karaktär upplevs av andra än dig själv samtidigt som svaret på frågan ger dig möjligheten att i nästa redigeringsomgång korrigera texten om bilden läsaren får inte stämmer överens med det du försöker säga.

  • Finns det någon karaktär som du hade velat lära känna närmare? Vem? Varför? – Låter dig ta reda på vilken (ofta bi-karaktär) som du har lyckats bäst med utan att fråga rakt ut om karaktärerna är bra eller dåliga.


Gillade du det här inlägget? Dela i så fall gärna det på sociala medier eller gilla inlägget med hjälp av symbolerna nedan.

Och du! Tveka inte på att ställa frågor om du har några!