3 saker som du bör undvika när du skriver

Du har säkert tänk tanken att "alla historier redan är skrivna" och att det finns för många böcker för att du ska kunna vara unik i det du skriver. Och det finns såklart en liten del sanning bakom den där tanken, det finns väldigt många böcker och du kan omöjligtvis vara unik i allt som rör din text. Däremot anser jag att långt ifrån alla berättelser är skrivna. Vi bär till exempel alla på vår alldeles egna unika historia även kallad vår bakrund och framtid och på samma sätt har alla karaktärer som kommer upp i en författares huvud en unik historia att berätta - för vi är olika.
 
Så var inte rädd för att det inte finns några vägar kvar att gå som ingen annan har hittat än utan våga skriva och utgå från ditt inre så blir texten sällan en kopia av någon annans. Med det sagt finns det såklart saker som har använts alldeles för ofta och som du därför bör undvika även om din historia i sig är unik - om du inte gör det riktigt bra på ett sätt som ingen annan tidigare har gjort!
 
Tre av de sakerna som du bör undvika finner du i listan nedan:
 
1. Stereotypa karaktärer
Självklart kan du ha en karaktär som är väldigt nördig eller en karaktär som är elak men ge inte nörden glasögon och tandställning och inte heller den elaka karaktären ett ondskefullt utseende som gör att han direkt markeras som "den onde". Låt karaktärerna vara mer än så och framför allt låt dem skilja sig från tidigare karaktärer med samma karaktärsdrag - då blir din historia långt mycket mer oförutsägbar och därmed mer spännande att läsa!
 
 
 
2. Speglar
Jag vet de är ju så praktiska och du vill ju verkligen visa för läsaren vilken vacker gröngul färg din huvudkaraktär har på ögonen - men tro mig du vill inte göra det på det här sättet. Att låta sin karaktär stå framför en spegel och beskriva sig själv som om han/hon såg sig själv för första gången är orimligt - jag menar vem gör så? 
 
 
3. "Det var en dröm"
Snälla ta inte den lätta vägen ut och låt din karaktär vakna upp från allt du byggt upp under bokens gång i slutscenen. Läsaren kommer garanterat känna sig lurad om hela boken visar sig bara vara en dröm och helt ärligt om du inte gör det här otroligt bra så känns det mest som om du försöker fuska för att du inte kommer på något bra sätt att knyta ihop alla trådar och avsluta historien på.
 
 
 
Tyckte du om det här inlägget? Gilla eller dela det gärna i så fall!