Gästbloggare - Petronella Simonsbacka

Idag tänkte jag dela med mig av ett gästblogginlägg från en annan svensk skribent som har tagit sig ett steg längre än mig i sitt skrivande. För mig är det alltid lika kul att läsa om personer som har blivit antagna av förlag och vad det kontraktet som de har lyckats få innebär för dem och deras manus (det kan vara så olika) - därför tänkte jag att det kunde vara kul även för er att ta del av en annan skribents framgångshistoria. Så om ni är nyfikna på hur det kan gå om man skickar sitt manus till förlag så läs vidare!

 
Från papper till ettor och nollor

I början av september skrev jag äntligen kontakt med ett bokförlag.
 
Saga Egmont kommer att ge ut min allra första fullängdsroman. Det är en feelgood-berättelse som utspelar sig i Norge och jag hoppas att den kommer att bli uppskattad av läsarna. Eller lyssnarna kanske jag snarare borde säga, för jag kommer att debutera helt digitalt.
 
Det finns ingen fysisk version som jag kan sitta på någon mässa och signera. Jag har inga böcker som jag kan forsla med mig till marknader, visa upp och försöka sälja. Min debutbok kommer att ges ut av ett mycket stort förlag, men den kommer ändå inte att förekomma i bokhandeln eftersom den inte består av papper, utan av ettor och nollor.
 
Icke desto mindre är det verklighet. Jag har äntligen blivit signad, på ett digitalt kontrakt med en digital underskift givetvis, och arbetet med att förvandla mitt manus till en ljudbok har påbörjats. Jag längtar efter att se omslaget, läsa baksidestexten och höra inläsarens röst i mina lurar. Det digitala är inte bara framtiden, utan också i allra högsta grad nutiden. Strömmande ljudböcker är mycket populära och det finns ett sug efter nya berättelser.
 
Jag är naturligtvis överlycklig över att äntligen ha blivit antagen. Det är inte lätt att skriva en bok, långt svårare att skapa en bra sådan och ännu svårare att bli antagen av ett förlag på traditionellt sätt. Att få passera detta nålsöga har länge varit min dröm. Nu är jag här. Nu har jag fått uppleva att det är möjligt att få sin roman antagen istället för att bli refuserad. Det känns fantastiskt och är mycket uppmuntrande. Jag vill skriva mer, skriva bättre och få skriva på många fler förlagskontrakt. Kanske får jag en dag i framtiden även se en pappersbok med mitt namn på omslaget.
 
Förr i tiden brukade pappersboken komma först, sedan släpptes möjligtvis digitala varianter, som e-böcker eller ljudböcker. För mig kommer pappersboken att komma sist, om den kommer alls. 
 
// Petreonella Simonsbacka (hennes blogg finner ni HÄR )
 

#1 - Petronella Simonsbacka

Tusen tack för att jag fick gästblogga på din vackra skrivarblogg!
Hälsningar Petronella

Svar: Det var bara kul! :)
Isabella Lundberg