5 bra anledningar till att vi älskar Game of Thrones

Jag var bara tvungen att skriva det här inlägget för vem hoppas inte på att lyckas skriva en så pass bra berättelse som G.R.R. Martin har lyckats med? Jag har tyvärr inte hunnit läsa bokserien A song of ice and fire som tv-serin Game of Thones är baserad på än (skäms på mig) men det är några saker i hans skapande som jag ändå kände att jag var tvungen att lyfta fram här. 
 
1. Gråa karaktärer:
Ska jag vara ärlig så känner jag till få författare som så skickligt som G.R.R. Martin kan skapa gråa karaktärer. För er som kanske inte är helt säkra på vad gråa karaktärer betyder så är det karaktärer som är oförutsägbara, karaktärer som varken kan anses som fullständigt goda eller fullständigt onda - trovärdiga karaktärer med andra ord och karaktärer som utmanar berättelsen och gör det svårt för den som tar del av berättelsen att avgöra vad som ska hända näst. På detta sätt skapar han en oerhörd spänning och man blir samtidigt nästan irriterad på hur lätt han kan få en att gå ifrån att hata en karaktär i en sekund till att i nästa sekund känna medlidande och tycka om samma person. Martin tar alltså det här konceptet till sin absoluta spets. 

 
2. Oväntade vändningar:
Jag kom in på den här punkten lite snabbt i förra punkten eftersom det är de gråa karaktärerna som till stor del bidrar till alla de oväntade händelserna som han så ofta lyckas klämma in utan att någon hinner förstå vad som händer. Redan i de inledande delarna gör Martin oss medvetna om att han är skoningslös i sitt skrivande genom att låta en pojke bli nerknuffad från en hög stenvägg. Han är varken rädd för att döda eller skada sina karaktärer och det skrämmer oss samtidigt som det är en så viktig detalj i en sådan här berättelse - om ingen karaktär skulle skadat sig ller dött i den här serien så skulle den väldigt snart ha fallit platt anser jag.

 
3. Starka kvinnor:
Den här detaljen måste jag säga att jag älskar. Det kryllar av starka kvinnor i den här serien till skillnad från många andra fantasyserier och fristående fantasyböcker som kommit före den här serien. Med det sagt är han absolut inte den första författaren som har upptäckt styrkan i kvinnor och hur spännande den kombinationen blir i en berättelse men han är en av dem som har lyckats med det här på ett riktigt bra sätt enligt mig och jag måste säga att jag har lite extra förkärlek för Daenarys Targaryen som ni ser nedan även om Arya Stark också är en stor favorit!

 
 
4. Det orädda skapandet:
G.R.R. Martin är inte rädd för vad andra ska tycka och tänka det är tydligt när man tar del av det han har skapat men det är just det som jag anser öppnar upp för möjligheten till att skapa en riktigt bra berättelse i det här fallet. För det är just en berättelse och vi borde njuta av den verklighetstrogna miljön som han har skapat istället för att exempelvis försöka moralisera hans val av att inkludera glädjehus och så vidare i sin värld. De här detaljerna och många andra så som när han låter vissa karaktärer fara riktigt illa och behandlas extremt omoraliskt dåligt är det som lyfter den här världen och gör den trovärdig - Och du om du tittar bakom det som faktiskt sker så kan budskapen i en historia ofta vara tvärt emot det som du egentligen ser.

 
5. De magiska elementen:
Det är framförallt att vi befinner oss i en annan tid som utmärker sig i den här serien enligt mig men som sann fantasyälskare så brinner jag ju lite extra för de sättet som Martin lyckas ta in de här elementen i den här världen på ett sätt som gör det så nära trovärdigt att man nästan inte ens reagrerar när de onda makterna börjar dra in över världen eller när de första drakarna föds - det är så självklart på något vis och att skapa fantasy trovärdigt är för mig riktig magi.
 
 
Hoppas att ni gillade inlägget lika mycket som jag tyckte om att skriva det. Om ni gjorde det så vet ni vad ni ska göra, knapparna finner ni nedan!

När ens egna ord inspirerar en

 (Ps. Såhär löjligt lycklig är jag just nu)
 
Som många av er säkert vet så är jag i full gång med tredje redigeringsomgången av mitt bokmanus. Berättelsen har testlästs av några av mina närmaste och jag sitter nu med vad som jag trodde skulle bli finslipningen av texten och storyn.

Saken är bara den att den här redigeringsomgången inte skulle visa sig bli riktigt så ytlig som jag hade trott. Nej istället fann jag plötsligt hela kapitel som jag av någon anledning inte hade funderat på tidigare men som nu är så självklara för berättelsen att jag inte kan förstå hur jag hade missat dem tidigare. Samtidigt fann jag nya intriger och vändningar som egentligen redan fanns i mitt huvud (om än avskalade och tillbakatryckta långt bak i mitt medvetande) men som ännu inte letat sig in i texten.

Just nu skriver jag på ett kapitel som innehåller alla de här sakerna (det andra fullständiga kapitlet hittills som jag har lagt till under den tredje redigeringsomgången). Först nu förstår jag hur just de här intrigerna krävs för att lyfta hela upplevelsen till en ny nivå och komplettera handlingen så att läsarna ser mer av det som jag vill visa för dem - och det blir så bra!

Jag är så nöjd över mitt beslut att lyfta fram den här karaktären och ge henne en egen röst. Jag kan som sagt inte längre förstå varför jag inte har gett henne möjligheten att visa sitt djup tidigare då hennes perspektiv enligt mig ger ett helt nytt djup till den bakomliggande berättelsen. Finns inget bättre än när en karaktär tar oväntat mycket plats och sedan faktiskt levererar i det han eller hon visar upp. Sen får vi väl se vad förlagen tycker om mitt lite ovanliga val att skriva samtliga karaktärer i första person och låta olika karakrärer medverka i (väldigt) olika stor utsträckning i boken. Men det är en senare fråga, jag gillar det och dessutom ska man inte vara som alla andra - man ska känna till regler och normer för skrivande men även förstå när man bör bryta dem är mitt motto!
 
Jag kan dock knappt vänta på att ni ska få ta del av innehållet i den här berättelsen i sin helhet men även det här kapitlet som jag jobbar på just nu för även om det är långt ifrån färdigt och utkastet säkerligen är fyllt av småfel och troligtvis även större sådana så börjar det här kapitlet redan vandra mot att bli ett av mina favoritkapitel...

3 fantastiska anledningar till att du borde läsa böcker

 
Erkänn, det låter rätt mysigt att krypa ner i en skön fåtölj med benen insvepta i en mjuk värmande filt med en bok i ena handen och en hettande kopp varm choklad i den andra nu när höstrusket börjar krypa fram? 
 
Bara den tanken är för mig svårslagen - men så finns det ju ytterligare anledningar till att läsa den där boken som du har sneglat på så länge. Nedan presenterar jag tre anledningar som gör att du borde ge läsningen en chans:
 
1. Du får chansen att färdas till en annan plats
Fundera på de här ordens innebörd i några sekunder.
 
Du behöver alltså inte gå ut i höstrusket för att uppleva något nytt, istället kan du uppleva det från din trygga plats i fotöljen - och du! Det blir bättre än så för om vi ska vara helt ärliga så får du genom olika böcker också möjligheten att "göra" saker som du är nyfiken på men som du i verkligheten egentligen varken hade vågat eller velat göra. 
 
2. Du får en stund för dig själv - samtidigt som du inte är ensam
Med en bok i din hand och sinnena fast uppslukade av dess innehåll och historia får du en stund för dig själv. En stund där du ensam får utforska och låta dina tankar vandra fritt från påverkan av andra runt om kring dig. Samtidigt är du långt ifrån ensam, du färdas mellan olika platser, in och ut genom olika personers känslor och tillsammans med drivet i boken leds du på ett (förhoppningsvis) oförglömligt äventyr. 
 
3. Du får se något som ingen annan varken har eller kommer att se
Det du ser när du läser en bok är unikt för dig för att du och ditt huvud är med och skapar bilderna utifrån den informationen och de känslorna som författaren låter dig ta del av. Med andra ord så finns det ingen som kommer att uppleva exakt samma sak som du gör även om de läser exakt samma bok vilket är en av de vackraste sakerna som särskiljer en bok från en film - som ju spelar upp bilderna åt oss (även om vi såklart kan tolka in vissa saker även i dem).
 
Fick jag dig att bli något sugen på att läsa den här gråmulna tisdagen? I så fall ser jag det här inlägget som lyckat - och du jag kan självklart ge dig tips om du inte vet vad du ska läsa men vet vilken känsla, typ av berättelse eller karaktärstyper etcetera som du är intresserad av att läsa om!

Nya tider kräver nya vägar?

(null)
 
Nu när jag har arbetat några dagar på det nya arbetet, renoveringstankar för huset har börjat titta fram igen och aktiviteterna för hösten börjar dra igång (för mannen min så är det såklart hockey som gäller och för mig blir det dans - som jag äntligen blivit färdig till att anmäla mig till) så känner jag ett behov av att få lite struktur i vardagen.
 
Det är så mycket som ska hinnas med och många tider att passa och mitt största mål är att inte låta skrivandet ta skada av alla måsten samt att känna att jag hinner med att njuta av hösten med familj och vänner - därför måste jag finna ett sätt att hinna med allt.
 
Så hur ska jag lyckas med det? Mitt hopp ligger i planeringen och jag har funderat på att skaffa en sådan där whiteboardtavla där man skriver upp vad man ska göra varje dag. Eller ja jag har egentligen bestämt mig för att skaffa en sådan och förhoppningsvis kommer den att hjälpa mig att finna luckor till allt det jag vill göra utan att jag ska behöva hålla allt i huvudet. 
 
Nu ska jag ge mig på några timmar fyllda med redigering av mitt bokmanus följt av en dusch och lite kvällsläsning. Alla andra måsten har vi hunnit med för dagen så jag är nöjd och jag känner mig faktiskt både pigg och taggad på att redigera trots att jag suttit med webbutbildningar hela dagen på jobbet och sedan slängt mig direkt över disk och tvätt. Det ska bli spännande om manusredigeringen vill följa min plan idag eller om jag kommer att bli överraskad - kan knappt vänta på att alla ni ska få ta del av resultatet!
 
Har ni några andra tips på hur jag kan hinna med allt? Eller kanske något som kan motivera mig till att hålla min planering? Dela gärna med er i så fall med hjälp av kommentarsfunktionen nedan!
 

Kräftskiva med vänner

(null)
Vad passar bättre efter gårdagens känslosamma inlägg än en fest med massa vänner.. - vad sägs som en kräftskiva?!
 
Och så blir det (kräftskivan planerades dock långt innan igår och hade egentligen därmed ingenting med inlägget som jag skrev igår att göra men såhär i efterhand tyckte jag det var en fint sammanträffande).
 
Idag ska det alltså firas fullt ut med vänner och jag ska verkligen njuta av att skapa minnen tillsammans med dem. Som ni kan förstå har jag inte riktigt tid att skriva ett längre inlägg än såhär idag då gästerna snart trillar in här och det sista måste förberedas. Västerbottenpajerna och salladen ska ställas fram och brödet ska in i ugnen och sedan ska även grillen startas (för de som inte vill ha eller inte blir mätta på kräftor) - så jag har lite trixande kvar att fixa!
 
Men jag ville mest in här och önska er en trevlig lördag - och du om du inte har turen att få gå på en kräftskiva ikväll så kanske du kan passa på att anta en av de skrivutmaningarna som jag har gjort för augusti månad som handlar om just kräftskivor. 
 
Du hittar den och många fler skrivutmaningar i ett tidigare inlägg som du kommer till genom att trycka HÄR.