Helg, blandade känslor och deadline satt!

 
Måste börja att säga att det är helt underbart att det är fredag och att jag äntligen kan sjunka ner i soffan med vetskapen om att jag har en hel helg framför mig!
 
Känslorna för helgen i övrigt är dock delade..
 
Ni förstår bokmässan i Göteborg är i helgen och jag ska inte dit. Faktum är att jag aldrig varit där även om jag så gärna hade velat åka dit. Istället får jag se massa bilder på instagram och facebook från författare och bokälskare som faktiskt är där vilket såklart gör att man längtar dit ännu lite mer.
 
Samtidigt sitter jag här och drömmer om hur det skulle varit att faktiskt vara där och få träffa alla bokälskare och författare. Och ska jag vara helt ärlig så glider mina tankar säklart ett steg längre. Till den dagen då jag kommer att stå där och signera min egen bok. En overklig känsla men jag är helt säker på att jag kommer att nå dit förr eller senare. Jag kommer inte tillåta mig själv att inte göra det!
 
Men för att nå dig krävs det såklart först och främst att jag skriver klart min bok. Och det tar oss fram till nästa punkt för precis som jag lovade i mitt senaste inlägg så har jag nu satt upp en deadline för när jag ska vara klar med redigeringen av min bok.
 
Självklart är jag öppen för att det kan komma att dra ut på tiden om det skulle hända något oväntat emellan eller om det skulle visa sig att något/några moment tar längre tid än vad jag har räknat med. Men målet är att den ska vara klar då och jag kommer att göra mitt bästa för att hinna bli klar till dess.
 
Så vilket datum har jag då satt? Den 31/12 blir det (samma deadline som jag har på novellen) och tanken är då att jag ska börja skicka in mitt bokmanus till förlag i början av 2019 - Snacka om spännande!
 
Ge gärna detta inlägget en tumme upp om ni som jag är uppspelta över att jag äntligen börjar närma mig nästa steg i processen (eller om ni bara vill göra mig lite glad så jag jobbar ännu snabbare)!

Uppdatering om min fantasybok!

(null)
Tänkte jag skulle titta in här och uppdatera er om hur det går med min fantasybok - och roligt nog så går det faktiskt riktigt bra! 
 
Som många av er vet så håller jag just nu på med sista djupgående redigeringsomgången av texten. Det roliga är att jag faktiskt också börjar bli nöjd med det som jag har skrivit (jag är nämligen väldigt hård mot mig själv när det gäller kvalitén på textek).
 
Dessutom har jag under helgen kommit en bra bit in i detta arbete. Jag har nämligen i princip redigerat klart 5 kapitel i boken! De två sista ska jag gå igenom en sista gång när maten är lagad och uppäten men sedan är de i princip klara.
 
Anledningen till att jag inte säger att de är helt klara är för att jag sedan självklart måste genomföra slutstegen i redigeringen som för mig bland annat innebär att:
 
- söka på ord som jag kan tänkas ha upprepat för mycket.
- genomföra en  sista helhetskontroll för att se att varje kapitel kan stå för sig själv samtidigt som de bidrar till story och knyter an till den röda tråden.
- göra en sista korrektursläsning av stavning och grammatik etcetera.
 
Tänkte att det snart börjar bli dags att sätta en deadline på när boken ska vara färdig att skickas till förlag... Nästa gång när jag skriver ett inlägg här hoppas jag på att kunna återkomma med ett datum för detta! 
 
(Känner att jag måste sätta ett datum för att sätta lite press på mig och för att jag någon gång ska kunna bestämma mig för att den är klar - annars är det lätt att fortsätta redigera i all oändlighet)
 
Men nu tänkte jag tacka för mig och fortsätta med maten så att jag hinner gå igenom de två sista kapitlena (av de fem som jag hittills hunnit med) igen innan jag ska åka iväg på min dansträning.
 
Trevlig måndag på er!

Varför skriver jag?


I dagens inlägg tänkte jag dela med mig om några av de anledningarna som gör att jag skriver och att jag inte låter mig avskräckas av hur svårt det faktiskt är. Och vad är bättre än en fin punktlista för det? Nå det var min väldigt kreativa (ehem) lösning i alla fall. Så här kommer den - utan någon tänkt rangordning!
 
Jag tänker MYCKET
Ja jag erkänner mina tankar virvlar ofta runt vilt. En egenskap som jag både älskar och hatar då det ofta gör att jag överanalyserar saker både på gott och på ont. Då är det skönt att ha skrivandet att fly till där jag kan uttrycka mina tankar och känslor precis så mycket som jag vill - eller varför inte fly in i någon annans tankar för en stund för att komma undan mina egna? 
 
Jag vill känna
Det här kanske låter konstigt men jag inspireras mycket av att kunna känna känslor genom mitt skrivande. Jag tycker om känslor och gillar att kastas runt bland dem både när jag läser, skriver och ser på film. Jag tycker om att känna förälskelsen genom mina karaktärers personligheter och den smärtande känslan i deras bröst när något hemskt händer dem. På något sätt ger det mig upplevelser och erfarenheter som jag aldrig annars skulle ha fått och det hjälper mig att förstå mig på både andras och mina egna känslor bättre. 
 
Jag vill beröra 
Precis som jag gillar att känna saker genom mina texter så vill jag bygga upp någon form av känsla i den som läser det som jag har skrivit. Jag menar hur häftigt är det inte att få någon att fälla en glädjetår på grund av det man har skrivit eller att rent av få någon att skratta hysteriskt? För mig är det här en oslagbar känsla. Att få någon att känna det som jag försöker förmedla är nog bland det häftigast med att skriva.
 
Jag vill underhålla
Självklart vill jag inte bara beröra mina läsare utan även underhålla dem. Jag vill med andra ord inte bara låta läsaren färdas mellan olika känslor utan även mellan olika platser. Platser där läsaren får upptäcka nya saker och följa med i fängslande händelsebanor. Jag vill med andra ord att mina läsare inte bara ska njuta av att läsa mina texter utan även fängslas av dem.

Jag vill uppleva
Den här punkten är enkel. Det är häftigt att uppleva saker genom det skrivna ordet - saker som du inte vill/vågar/borde/kan uppleva i verkliga livet. När du skriver får du chansen att uppleva allt det där utan att tvingas leva med konsekvenserna. 
 
Det får mig att må bra
Som ni kanske kan förstå av de tidigare punkterna så är skrivandet en del av mitt liv men inte bara det - det är en form av terapi. En terapi som funkar bättre än något annat för mig!
 
Hoppas att ni gillade inlägget och att ni har en trevlig fredag! Nu ska jag öppna mitt redigeringsdokument för mitt pågående bokprojekt, det går framåt och det är så spännande!
 

Gästbloggare - Petronella Simonsbacka

Idag tänkte jag dela med mig av ett gästblogginlägg från en annan svensk skribent som har tagit sig ett steg längre än mig i sitt skrivande. För mig är det alltid lika kul att läsa om personer som har blivit antagna av förlag och vad det kontraktet som de har lyckats få innebär för dem och deras manus (det kan vara så olika) - därför tänkte jag att det kunde vara kul även för er att ta del av en annan skribents framgångshistoria. Så om ni är nyfikna på hur det kan gå om man skickar sitt manus till förlag så läs vidare!

 
Från papper till ettor och nollor

I början av september skrev jag äntligen kontakt med ett bokförlag.
 
Saga Egmont kommer att ge ut min allra första fullängdsroman. Det är en feelgood-berättelse som utspelar sig i Norge och jag hoppas att den kommer att bli uppskattad av läsarna. Eller lyssnarna kanske jag snarare borde säga, för jag kommer att debutera helt digitalt.
 
Det finns ingen fysisk version som jag kan sitta på någon mässa och signera. Jag har inga böcker som jag kan forsla med mig till marknader, visa upp och försöka sälja. Min debutbok kommer att ges ut av ett mycket stort förlag, men den kommer ändå inte att förekomma i bokhandeln eftersom den inte består av papper, utan av ettor och nollor.
 
Icke desto mindre är det verklighet. Jag har äntligen blivit signad, på ett digitalt kontrakt med en digital underskift givetvis, och arbetet med att förvandla mitt manus till en ljudbok har påbörjats. Jag längtar efter att se omslaget, läsa baksidestexten och höra inläsarens röst i mina lurar. Det digitala är inte bara framtiden, utan också i allra högsta grad nutiden. Strömmande ljudböcker är mycket populära och det finns ett sug efter nya berättelser.
 
Jag är naturligtvis överlycklig över att äntligen ha blivit antagen. Det är inte lätt att skriva en bok, långt svårare att skapa en bra sådan och ännu svårare att bli antagen av ett förlag på traditionellt sätt. Att få passera detta nålsöga har länge varit min dröm. Nu är jag här. Nu har jag fått uppleva att det är möjligt att få sin roman antagen istället för att bli refuserad. Det känns fantastiskt och är mycket uppmuntrande. Jag vill skriva mer, skriva bättre och få skriva på många fler förlagskontrakt. Kanske får jag en dag i framtiden även se en pappersbok med mitt namn på omslaget.
 
Förr i tiden brukade pappersboken komma först, sedan släpptes möjligtvis digitala varianter, som e-böcker eller ljudböcker. För mig kommer pappersboken att komma sist, om den kommer alls. 
 
// Petreonella Simonsbacka (hennes blogg finner ni HÄR )
 

Jag tog steget!

 
Jaha då har jag skickat det första kapitlet av min bok till två stycken testläsare som jag inte känner - snacka om nervöst...
 
Jag vet inte varför jag är nervös egentligen för jag vill ha ärliga kommentarer och jag vill verklgen veta vad andra tycker om det jag har skrivit vare sig åsikterna är positiva eller negativa (bättre att veta det nu än att få  reda på det senare). Men av någon konstig anledning känns alltid texten så mycket sämre så fort jag har skickat texten till någon som ska läsa den. Helt plötsligt känns den inte så färdig som den gjorde innan jag skickade den och jag vill nästan bara sno tillbaka den för att kunna redigera lite till - även om texten kändes bra bara några minuter tidigare.
 
Men det är ju lite det som är meningen med testläsare. Att jag ska hitta de förbättringsområden som jag inte själv ser just nu så det är väl bara att vara glad över den känslan antar jag. Och samtidigt ser jag ju verkligen fram emot deras kommentarer! Det ska verkligen bli uppfriskande att höra vad två andra personer som också skriver tycker om mina texter.

Så nu håller jag tummarna för givande och ärliga kommentarer samtidigt som jag självklart hoppas på att de tycker om det - om jag inte hoppades på det skulle det ju varit kontigt. Målet är ju faktiskt att jag ska kunna fånga mina läsare och få dem att känna de känslor som jag låter dem vandra igenom.
 
Trevlig lördag på er!