NaNoWriMo

Imorgon är det dags och jag är mer än sugen på att delta detta året! Jag menar vilket häftigt äventyr är det inte att dela med författare världen över?
 
För er som inte vet vad NaNoWriMo är så står förkortningen för National Novel Writing month vilket infaller i November varje år. Reglerna är enkla: du ska skriva 50 000 ord under en månads tid. Att nå fram till målet är dock desto svårare.
 
Men den här månaden är närmare helig för många författare samtidigt som peppandet av andra skribenter ökar drastiskt under den här perioden. Dessutom har många bra första utkast blivit producerade under NaNoWriMO.  
 
Jag älskar tanken men har aldrig själv deltagit och får nog erkänna för mig själv att jag inte kommer att hinna i år heller. Dessutom är jag ju mitt uppe i redigeringsstadiet på både boken och novellen så bortsätt från en bokidé som jag började skriva på i min mobil (som jag tänker att jag kommer att skriva fritt på när orden kommer till mig) så är det ganska svårt för mig att veta hur många ord jag skriver då jag raderar ord samtidigt som jag lägger till fler.
 
Med det sagt kommer det bli oerhört spännande att följa alla skribenter som väljer att anta utmaningen i år. Själv kommer jag såklart försöka skriva så mycket jag orkar och hinner men några 50 000 ord blir det nog tyvärr inte den här månaden. Känner att jag måste sätta upp realistiska mål och det är inte realistiskt för mig just nu.

Till alla er som ger mitt skrivande liv!

 
Som jag skrev i föregående inlägg så har jag varit lite stressad på sistone och tyvärr har jag därför fått hålla tillbaka lite med skrivandet för att hinna med. Nu känner jag dock hur det spritter i fingrarna och jag känner att jag bara måste återgå till redigeringen av mitt bokmanus.
 
Men innan jag gör det så vill jag tacka alla er som på något sätt hjälper mig framåt i min skrivresa. Jag blir så lycklig av varje snällt ord och varje litet engagemang från er alla!
 
Till att börja med måste jag säga att jag inte kunde blir mer än överlycklig när jag upptäckte det är så många som vill testläsa min bok. Såklart så blir jag inspirerad av ert engagemang och bara tanken av att jag snart ska få kommentarer på min bok av människor som jag inte känner privat gör mig både nervös och pirrig. Kan knappt vänta till jag får se vad ni tycker! 
 
Utöver det vill jag bara nämna hur glad jag blev igår när en person från ett mindre förlag som ger ut fantasy hörde av sig och berömde mig för min senaste bokrecension här på bloggen. Utöver det nämnde han också att hans förlag ger ut just fantasy och att han gärna läser mitt manus när det är färdigt. Såklart var det inget erbjudande om utgivning, det händer sällan en icke-känd person som inte har skickat in ett manus till förlag. Men hans ord visade att det fanns ett intresse för hur jag skriver och det värmde min själ så otroligt mycket.
 
Om någon av er som läser det här känner igen sig i något av det jag tackar för här så sträck på dig och le - du har gjort min tillvaro så mycket bättre!
 

Bokrecension - Friskyttarna

(null)
 
De senaste dagarna har jag känt mig lite väl stressad - som vanligt är jag expert på att ta på mig lite för mycket att göra.. Därför har jag vilat från redigeringen av min bok ett tag och som resultat av bristen på skrivande föll jag snart djupt in i läsningen av Ewa Brobergs bok Friskyttarna.
 
Fortsätt att läsa om du är intresserad av att ta reda på vad jag tyckte om den! 
 
Kort fakta kring boken:
Genre: Dystopi, Fantastik, Science Fiction 
Målgrupp: Unga vuxna och uppåt
Antal sidor: 267
Förlag: Marwa Förlag
Utgiven: 2017
Övrigt: Friskyttarna är första delen i en trilogi.
 
Handling:
I den här boken får du möta ett dystopiskt Sverige i framtiden där det stora kriget har lämnat världen mörk och skadad. Människorna bor i ett fåtal städer och de stora murarna som omsluter dessa städer sägs skydda dem mot världen utanför städerna. 
 
Lilia bor i en sådan stad, Eden. Där får befolkningen i sig näring genom injektioner och väder och soluppgångar med mera är förprogrammerade. De flesta sjukdomar är utplånade och de verkar leva tryggt. Snart faller Lilia dock i händerna på hemskheter som hon inte riktigt kan förstå, än mindre skydda sig emot. Med hjälp av Tristan lyckas hon till slut ta sig ut ur den hemska tillvaron. Men vart ska de ta vägen? Och kan de verkligen rymma från Lilias förflutna? Deras flykt visar sig snart bli en svår kamp både fysiskt och psykiskt där varje beslut känns avgörande.
 
Omdöme:
Friskyttarna är en bok fylld av känslor där jag som läsare snabbt fångas upp och tvingas med på en gripande resa där känslor och händelser med skicklighet kastas runt om vartannat. Jag tycker speciellt om hur Ewa Broberg på ett realistiskt sätt lyckas beskriva osäkerheten och djupet i hur ungdomar känner och vad de känner. Hon har verkligen lyckats fånga upp deras komplexitet och förvirring på ett sätt som gör att trovärdigheten i allt runtomkring lyfts avsevärt. Samtidigt tycker jag om att spänningen gång på gång kastar sig över en och tvingar en att läsa vidare trots att man kanske borde göra annat. Av mig får den här boken därför 4 av 5 starkt lysande stjärnor och jag ser verkligen fram emot att läsa nästa del i trilogin! 
 
Med andra ord är det här en bok som jag varmt kan rekommendera - både till dig som tycker om spänning och överraskningar men även till dig som vill läsa om karaktärer som du kommer att kunna relatera till. Åtminstone om du har minnet kvar av hur det var att vara ung och att inte riktigt ha alla svar om dig själv och världen. Eller också om du vill påminnas om hur det kändes.
 
Om författaren:
Ewa Broberg är en svensk författare och indie förläggare. Hon ger ut sina böcker via eget förlag, bor i Motala och har fem barn. Utöver att skriva tycker hon om att läsa och se på film - gärna skräck.
 
Sist men inte minst vill jag tacka Ewa Broberg och Marwa Förlag för recensionsexemplaret, det var ett rent nöje att läsa den här boken! 


Ändrade planer - testläsare?

(null)
 
Som rubriken lyder har jag kommit fram till att jag nog måste släppa deadlinen igen. Inte för att jag ska arbeta mindre med mitt manus utan eftersom jag inte vill ha den överhängande pressen över att ha en deadline just nu.
 
Jag är nämligen expert på att ta på mig alldeles för mycket att göra och kroppen börjar säga ifrån. Därför tänker jag att jag tar bort deadlinen (för att kunna släppa stressen) samtidigt som jag fortsätter att arbeta på mitt manus precis som jag gör nu.
 
Kanske är jag ändå klar till den 31/12 eller också är jag inte det. Det spelar ju faktiskt egentligen ingen roll det viktiga är att boken blir så bra som den kan bli. 
 
Och på tal om det så har jag bestämt mig för att skicka hela manuset till oberoende testläsare när jag känner mig klar istället för att skicka direkt till förlag. Lite för att säkerställa att jag inte missar något och att min text upplevs så som jag vill att den ska upplevas. Men även för att se om texten håller den nivån som jag önskar.
 
Om du som läser det här är läs- och skrivintresserad och känner sig sugen på att testläsa min bok och ge feedback så tveka inte att höra av dig! Du får gärna vara härligt ärlig och precis så hård som du behöver vara. I det här stadiet söker jag dock oberoende testläsare så du som känner mig privat får tyvärr vänta en stund till på att få stiga in i min värd.
 
Observera dock att det här troligtvis inte kommer att bli aktuellt förrän i blörjan av nästa år om det inte visar sig att jag helt plötsligt får magiska krafter.. ;) 
 
Kort information om boken:
Genre: Fantasy, kärlek (du som testläser får gärna gilla fantasy)
Antal ord: troligtvis ca 70 000 - 80 000 ord
Målgrupp: ca 14+ (ingen övre gräns)
 
 

Det här med att välja titel

(null)
Som rubriken lyder så har jag under de senaste dagarna kämpat för att komma på en titel till min bok.
 
Fram tills nu har jag bara haft en arbetstitel på boken och tänkt att den perfekta titeln kommer att komma fram av sig själv.
 
Nu när jag börjar närma mig min bestämda deadline har jag dock börjat inse att det inte är så lätt - Därför har jag börjat försöka påskynda processen.
 
Men det är då inte lätt att komma på en titel som inte redan är tagen och/eller är bra nog för det jag har skrivit. Och sedan är det ju det där med hur mycket man vill avslöja med.. Inte helt lätt! 
 
Önska mig gärna lycka till med en gillamarkering eller varför inte med en inspirerande kommentar?
 
Nu ska jag gnissla tänder en stund till medan ja funderar på vad jag vill att MIN titel ska säga och hur jag vill säga det.